Z jednym medalem wracają reprezentanci Polski z La Valetty, z mistrzostw Europy juniorek i juniorów młodszych w judo. Srebrny medal i wicemistrzostwo Europy juniorek zdobyła w sobotę Maria Anderwald z ŁPKS Łódź w wadze 63 kg.
Bilans startu ekipy polskiej uzupełniają - piąte miejsce Klaudii Kurzej (AKS Strzegom) w wadze 52 kg oraz siódme lokaty Marcina Wydrzyńskiego (Czarni Bytom) w kategorii 50 kg i osiągnięte w niedzielę - Mateusza Rudnickiego (MKS Juvenia Wrocław) w 81 kg.
W trzydniowych zawodach po złote medale w 16 kategoriach wagowych sięgali reprezentanci 12 krajów, w tym Rosji czterokrotnie i Turcji - dwukrotnie.
Wyniki kategorii 81 kg:
1. Grigori Minaskin (Estonia)
2. Magomied Magomiedow (Rosja)
3. Gudo Slotboom (Holandia) i Wiaczesław Menczakow (Ukraina)
5. Alen Radanovic (Niemcy) i Erdal Bagac (Turcja)
7. Germans Danilovs (Łotwa) i Mateusz Rudnicki (Polska)
W niedzielę startowali również: Jakub Zarzeczny (Wybrzeże Gdańsk) w wadze 90 kg oraz Marta Rózga (ŁPKS Gwardia Łódź) w +70 kg i zakończyli swój występ w eliminacjach.
Nie ma to jak komus dać w nochal
sam kiedyś trenowałem karate, ale to nie dla mnie:> za bardzo mnie kości bolały gdy trener pokazywał róznego rodzaju rzuty, podcinki i uderzenia zapierające dech w piersi
no i pompki na kościach też nie należały do przyjemnego treningu. Pozdrawiam
Ja chodziłam na samoobronę ale wiadomo na kobiete bardziej uważają
więc mną tak nie miotali. Pozdrawiam
Już 28 kwietnia 2008 w Amsterdamie odbędzie się finałowy turniej K-1 Europe Grand Prix. O tytuł mistrza Europy i prawo walki na światowej gali K-1 w Japonii będzie zmagać się ośmiu zawodników.
W zeszłym roku zwycięzcą turnieju został nasz rodak - Paweł Słowiński. Tym razem jednak będzie on walczyć towarzysko w jednej z walk wieczoru, bowiem już wcześniej zapewnił sobie prawo do startu w światowym turnieju K-1 w Japonii. W ringu Słowiński skrzyżuje rękawice z Gokhanem Sakhim, zawodnikiem holenderskiego teamu "Golden Glory".
Do tej pory Paweł Słowiński w K-1 stoczył 15 walk, odniósł 9 zwycięstw, z czego 6 przed czasem. Jest mistrzem świata w boksie tajskim federacji WMC (World MuayThai Council).
Od zeszłego roku Słowiński trenuje w teamie najbardziej utytułowanego zawodnika K-1 na świecie - Ernesto Hoosta, który to czterokrotnie zdobywał mistrzostwo z cyklu grand-prix formuły K-1. Obaj będą gośćmi specjalnymi na mistrzostwach Europy K-1 MAX, które odbędą się 6 kwietnia w Warszawie.