Szeroka kadra reprezentacji Polski na Euro 2008:
Bramkarze: Artur Boruc (Celtic FC, Szkocja), Łukasz Fabiański (Arsenal FC, Anglia), Wojciech Kowalewski (Korona Kielce), Tomasz Kuszczak (Manchester United FC, Anglia).
Obrońcy: Jacek Bąk (FK Austria Wiedeń, Austria), Grzegorz Bronowicki (FK Crvena zvezda, Serbia), Paweł Golański (Steaua Bukareszt, Rumunia), Mariusz Jop (FK Moskwa, Rosja), Adam Kokoszka (Wisła Kraków), Arkadiusz Radomski (FK Austria Wiedeń, Austria), Marcin Wasilewski (RSC Anderlecht, Belgia), Jakub Wawrzyniak (Legia Warszawa), Michał Żewłakow (Olympiakós SFP, Grecja).
Pomocnicy: Jakub Błaszczykowski (BV Borussia 1909, Niemcy), Dariusz Dudka (Wisła Kraków), Łukasz Garguła (GKS Bełchatów), Michał Goliński (Zagłębie Lubin), Jacek Krzynówek (VfL Wolfsburg, Niemcy), Mariusz Lewandowski (Szachtar Donieck, Ukraina), Wojciech Łobodziński (Wisła Kraków), Radosław Majewski (Dyskobolia Grodzisk Wielkopolski), Rafał Murawski (Lech Poznań), Michał Pazdan (Górnik Zabrze).
Napastnicy: Dawid Janczyk (CSKA Moskwa, Rosja), Radosław Matusiak (Wisła Kraków), Łukasz Piszczek (Hertha BSC Berlin, Niemcy), Marek Saganowski (Southampton FC, Anglia), Euzebiusz Smolarek (Real Racing Club de Santander, Hiszpania), Artur Wichniarek (DSC Arminia Bielefeld, Niemcy), Tomasz Zahorski (Górnik Zabrze), Maciej Żurawski (AÉ Lárissas, Grecja).
Plan przygotowań kadry do Euro 2008:
19–31 maja zgrupowanie w Donaueschingen (Niemcy)
23 maja, Donaueschingen: sparing FC Schaffhausen - Polska
26 maja, 20:30 Reutlingen: mecz towarzyski Polska - Macedonia
27 maja, 20:30 Reutlingen: mecz towarzyski Polska - Albania
1 czerwca, 16:00 Chorzów: mecz towarzyski Polska – Dania
od 2 czerwca: Euro 2008 – kadra w Bad Waltersdorf (Austria)
8 czerwca, Klagenfurt: pierwszy mecz finałów ME
Co sądzicie o powołaniach na Euro? O przeciwnikach w meczach które mają nas przygotować do najważniejszej w tym roku imprezy?
Kogo brakuje Wam w kadrze? Czy powinien być powołany Roger?
Rozpocznijmy dyskusję, bo do euro już tylko 50 dni!
Jak dla mnie w kadrze powinien znalezc sie Adrian Sikora. Ma rewelacyjną wiosnę, strzela w większości spotkań i nie jest za bardzo znany w Europie. Trener pewnie wystawi Ebiego i może Żurawskiego co może skończyć się jak na poprzednich wielkich imprezach. Przydałby się jakiś nowy zawodnik, który mógłby być dżokerem, wchodzić aby rozstrzygnąć mecz. Takim zawodnikiem był na mundialu Jeleń. Teraz jak na Euro trener zagra oklepanym składem i z przodu da Żurawskiego i Ebiego to znowu może być problem ze zdobywaniem bramek. Żurawski jest zawodnikiem, który dużo pracy wykonuje w środkowej strefie boiska, natomiast sam Ebi nie zdziała nic przeciwko 4 obrońcom. Najlepsi obrońcy będą ustawiali się na Ebiego, który w eliminacjach stwarzał największe zagrożenie pod bramką przeciwników, co mógłby wykorzystać taki zawodnik jak Sikora, który swoją szybkością mógłby znaleźć się tam gdzie trzeba i kiedy trzeba.
Mógłby on wskoczyć do kadry w miejsce Saganowskiego, który nie miał rewelacyjnego sezonu w Anglii lub Wichniarka, który ostatnio też nie błyszczał w Bundeslidze.
Dobrze, że powołał Janczyka i kilku innych młodych, którzy muszą nabierać doświadczenia na wielkich imprezach. W końcu to oni będą stanowić trzon reprezentacji w niedalekiej przyszłości.
Co do przygotowań to nie mamy za mocnych sparingpartnerów. Po co grać z zespołami typu Macedonia i Bośnia i Hercegowina ? Nie wiem czy takie były ustalenia trenera czy ciężko było znalezc kogos konkretniejszego. Jak była możliwość gry z lepszymi to trzeba było z tego skorzystać bo sprawdzanie piłkarzy i ćwiczenie taktyki w meczach z Macedonią i BiH mija się z celem. Na Euro nie będzie piłkarzy prezentujących poziom Macedonii i BiH.
A co do Rogera to w reprezentacji powinni grać prawdziwi Polacy. Mamy tyle młodych za granicą, którzy później grają w reprezentacjach Niemiec, a PZPN zajmuje się w tym czasie obywatelstwem dla Rogera. Dla mnie to co najmniej dziwne.
Mam nadzieje, że jako debiutant, będziemy czarnym koniem tych rozgrywek. Aby tak było musimy ugrać korzystny wynik w meczu z Niemcami, z którymi moim zdaniem będzie łatwiej niż z Chorwatami.
Ostatnio edytowany przez rado1988 (2008-05-04 20:17:43)
rado1988 napisał:
Co do przygotowań to nie mamy za mocnych sparingpartnerów. Po co grać z zespołami typu Macedonia i Bośnia i Hercegowina ? Nie wiem czy takie były ustalenia trenera czy ciężko było znalezc kogos konkretniejszego. Jak była możliwość gry z lepszymi to trzeba było z tego skorzystać bo sprawdzanie piłkarzy i ćwiczenie taktyki w meczach z Macedonią i BiH mija się z celem. Na Euro nie będzie piłkarzy prezentujących poziom Macedonii i BiH.
Takie mecze mają na celu, wg. mnie zgranie drużyny. Leo prawdopodobnie wystawi taki skład jak wybiegnie z Niemcami, i po to są słabi sparingpartnerzy, aby chłopcy nie krzyczeli ciągle na siebie, tylko, żeby poprostu zagrali mecz
, w którym napastnicy będą mogli poprawić celność..
z tego co pamiętam Niemcy mają też słabych sparingpartnerów.
90% tych piłkarzy grało ze sobą wiele spotkań w eliminacjach, a gdzie lepiej sprawdzi się zgranie drużyny i to czy się rozumieją jak nie na tle mocnych rywali ? Co z tego, że wypadną bardzo dobrze na tle Macedonii i BiH jak na Euro będą mieli przeciwko sobie piłkarzy Chorwacji i Niemiec ? Nawet skazywana na porażkę Austria ostatnio w meczu towarzyskim pokazała zwyższe formy. Chorwacja bez Edu i Niemcy bez Schneidera to i tak ekipy co najmniej 2 razy lepsze od Macedonii i BiH. Jak dla mnie sparingpartnerzy, z którymi nasza repra bedzie grała przed Euro są za słabi aby po tych spotkaniach cokolwiek powiedzieć o formie naszych piłkarzy. Moim zdaniem lepiej sprawdzić jak zawodnik sobie radzi gdy przeciwnicy zagęszczają pole, grają pressingiem i prezentują wysokie umiejętności techniczne niż gdy cały czas się naciska i jest presja na wynik (bo w meczach z Macedonią i BiH takie coś będzie, oni będą musieli wygrać z tymi reprezentacjami). W meczu z lepszymi zobaczylibyśmy jak sobie radzi obrona, która będzie miała dużo pracy w meczach z Chorwacją i Niemcami.
Ja na trenerce ani na psychologii się nie znam za bardzo, a Leo raczej tak, i to on wybrał.
No chyba, że Listkiewicz brał reprezentacje, które mu jeszcze dopłacą za mecz.. 
Ale jeszcze jeden powód, który przemawia za tym. Może Beenhaker się boi po zgrupowaniu piłkarze nie będą mieli świeżości i nie będzie im dobrze szło, a żeby byli w dobrej kondycji psychicznej są słabi rywale.. 
Kto wybierał tego nie wiem. Na trenerce i psychologii też się nie znam, wyrażam tylko swoje zdanie (jak każdy mogę się mylić) na ten temat. Co do Listkiewicza, to na temat tego Pana wole się nie wypowiadać
. A jeśli chodzi o świeżość to po meczu z Danią mają tydzień na regeneracje sił. Jakby już im tak zależało na świeżości i dobrej kondycji psychicznej to ostatni mecz byłby z Macedonią, a pierwszy z Danią. Ze wszystkich naszych sparingpartnerów Dania ma zdecydowanie najlepszych piłkarzy. Kilkoma niezłymi zawodnikami może pochwalić się również reprezentacja BiH, ale nie jest to tak wyrównana ekipa jak Dania.
Miejmy nadzieje, że wszystkie sparingi skończą się na + , a później zostaniemy czarnym koniem na Euro