e-mail:

Zarejestruj się
porady bukmacherskie
Analizy bukmacherskie
Średnie kursy bukmacherów
Forum sportowe
Wyniki online
Aktualności sportowe
Narzędzia
Poker

#1 2008-06-20 07:21:15

woof
Administrator

EURO 2008 - problem sędziowania.

Pozwalam sobie postawić problem sędziowania na tych mistrzostwach i zapraszam do pisania opinii.

Moim zdaniem jest to już WIELKI problem błędów sędziowskich które w wielu przypadkach po poważnych błędach sędziów ustawiają mecz lub wręcz wypaczają wynik meczu co zaczyna być irytujące podczas oglądania, a mnie osobiście zaczyna to wręcz nudzić i na wiele meczy zaczynam patrzeć pod kątem sędziowania, a frajda z ładnej gry i popisów zawodników schodzi na plan dalszy.

Ponieważ zapewne wszyscy nie oglądali wszystkich meczy proszę o opisy tych spotkań które Waszym zdaniem zostały wypaczone lub przynajmniej  ich wynik mogłby być inny gdyby błędy sędziów nie zaistniały lub zostały skorygowane na podstawie zapisu video tak jak to jest np. w hokeju.

Jakie zmiany w przepisach gry i sędziowania powinno się wprowadzić aby piłka nożna nadal była sportem czystym - pozbawionym czynnkika błędu sędziowskiego lub wręcz zachowań nieuczciwych.

>>> umiesz wygrywać ? nie ! - to postaraj się przegrać w/g mojej strategii ! - ha !!! moim zdaniem też to Ci się nie uda !!! <<<

#2 2008-06-20 23:43:00

miti
Moderator
Od: Lubartów

Re: EURO 2008 - problem sędziowania.

Moim zdaniem mecz Polski z Austrią na 100% został wypaczony, sami wiecie dlaczego więc nie będe tłumaczył. Włosi powiem krótki że dostali prezent od arbitra, który pokazał Abidalowi czerwoną kartkę i powiedział krótkie au revoir! Myślę że w tej sytuacji Toni szukał tego karnego, nie interesowała go futbolówka a raczej to jak upaśc by sędzia wskazał na wapno. W powtórkach widać jak Abidal zachaczał lekko Toniego ale ten wywrócił się na murawe po dwóch krokach, włosi mają ten styl wymuszania wrodzony. Szkoda że nie polacy. Gdyby nie ta czerwień dla francuza mecz mógłby wyglądać zupełnie inaczej.

#3 2008-06-21 06:31:13

woof
Administrator

Ja bym dodał także mecz Niemcy - Portugalia  (3-1 ) ponieważ 3 bramka dla Niemiec strzelona po ewidentnym faulu napastnika (za co powinna być nawet czerwona kartka) padła gdy wynik był 2-1 dla Niemiec i gra Portugalii dawała nadzieję na remis w tym spotkaniu.
Portugalczycy nie załamali się po 3 golu i mocno przycisneli Niemców ale nikt mi nie powie, że ten 3 gol nie miał wpływu na mecz, bo przy wyniku 2-1 Niemcy graliby pod większą presją i zapewne popełniliby więcej poważnych błędów co mogłoby skutkować 2 bramką dla Portugalii.

Jeszcze Mewcz Polska _ Niemcy - jeżeli sobie dobrze przypominam to 1 bramka dla Niemiec też padła ze spalonego, ale pewien nie jestem i jak ktoś pamięta to niech przypomni.

>>> umiesz wygrywać ? nie ! - to postaraj się przegrać w/g mojej strategii ! - ha !!! moim zdaniem też to Ci się nie uda !!! <<<

#4 2008-06-21 08:30:32

miti
Moderator

Tak w 100% mogę stwierdzić że Klose przy podaniu Gomeza był na spalonym, ale cóż taki urok piłki, możemy się czuć uszukani po tych Mistrzostwach. Może sędziowie za 4 lata będą bardziej łaskawi dla nas bo będziemy gospodarzami turnieju.

#5 2008-06-23 13:55:23

woof
Administrator

To mamy na tapecie takie mecze:
Polska - Niemcy
Polska - Austria
Niemcy - Portugalia
Włochy - Francja

- w tych meczach były poważne błędy sędziów które mogły wypaczyć wynik
- ja jeszcze widziałem chyba jakiś mecz holendrów gdzie 1 bramka padła także ze spalonego i jak ktoś pamięta to niech opisze.
Proszę dopiszcie jeszcze jakieś spotkania które również nie były pozbawione błędów sędziowskich.

#6 2008-06-23 17:56:58

schalkers
Dyktator
Od: niedawna;)

Włochy - Hiszpania

Chodzi mi o żółtą kartkę dla Villi za niby wymuszanie karnego, a on się poprostu przewrócił, A bodajże Fandel dał mu żółtą kartkę.
I to wszystko przez nagonkę UEFA na takie sytuacje.

Czarna e(L)ka- Symbo(L) zwycięstwa!

“Statystyka jest jak krótka spódniczka - wszystko odsłania oprócz najważniejszego.” - Ryszard Tarasiewicz po meczu z Legią

#7 2008-06-23 20:08:04

woof
Administrator

schalkers napisał:

Włochy - Hiszpania

Chodzi mi o żółtą kartkę dla Villi za niby wymuszanie karnego, a on się poprostu przewrócił, A bodajże Fandel dał mu żółtą kartkę.

- no tak ale czy ten fakt miał istotny wpływ na przebieg spotkania ?
- zapewne każdy błąd ma jakiś wpływ na wynik meczu, ale czy w tym przypadku można powiedzieć, że go wypaczył ?

#8 2008-06-23 21:05:24

schalkers
Dyktator
Od: niedawna;)

woof napisał:

schalkers napisał:

Włochy - Hiszpania

- zapewne każdy błąd ma jakiś wpływ na wynik meczu, ale czy w tym przypadku można powiedzieć, że go wypaczył ?

Woof, może dopiero wypaczyć. Gdyby dostał teraz kartkę w połfinale, to nie zagrałby w finale, co mogłoby wypaczyć wynik finału .

Czarna e(L)ka- Symbo(L) zwycięstwa!

“Statystyka jest jak krótka spódniczka - wszystko odsłania oprócz najważniejszego.” - Ryszard Tarasiewicz po meczu z Legią

#9 2008-06-23 21:09:26

woof
Administrator

schalkers napisał:

woof napisał:

schalkers napisał:

Włochy - Hiszpania

Woof, może dopiero wypaczyć. Gdyby dostał teraz kartkę w połfinale, to nie zagrałby w finale, co mogłoby wypaczyć wynik finału .

- tak to prawda i w półfinale może nie zagrać na cały gwizdek obawiając się  2
kartki.

#10 2008-06-26 08:56:00

woof
Administrator

woof napisał:

To mamy na tapecie takie mecze:
Polska - Niemcy
Polska - Austria
Niemcy - Portugalia
Włochy - Francja

- w tych meczach były poważne błędy sędziów które mogły wypaczyć wynik
- ja jeszcze widziałem chyba jakiś mecz holendrów gdzie 1 bramka padła także ze spalonego i jak ktoś pamięta to niech opisze.
Proszę dopiszcie jeszcze jakieś spotkania które również nie były pozbawione błędów sędziowskich.

- czy można jeszcze dopisać jakiś mecz do tej listy Waszym zdaniem ?
- jakie zmiany powinno sie wprowadzić w sędziowaniu aby przynajmniej częściowo wyeliminować tak poważne błędy ?

#11 2008-06-26 09:15:14

miti
Moderator

Ja dodaje mecz Niemcy - Turcja

Sędzia powinien podyktować albo rzut karny albo rzut wolny po faulu Sabriego na Lahmie.
W sytuacji kiedy Kazim był ciągnięty za koszulkę przez Lahma też sędzia mógł podyktować bądź rzut wolny bądz karny bo tak samo jak w przypadku Niemców było to na pograniczu pola karnego.

Zmiany? Nie wiem, raczej sędziowania nie da rady zmienic, jest to odwieczny problem piłki nożnej i chyba tak zostanie. Wprowadzenie powtórek mogłoby  coś wnieść ale w meczu jest wiele takich sytuacji np. nie ma faulu - sędzia gwiżdze faul, faul jest - sędzia nie gwiżdze, jest aut sędzia pokazuje gramy dalej, więc moim zdaniem nie ma sensu wprowadzanie czegoś takiego.

#12 2008-06-26 20:21:37

arturbo
Młodzik

Sędziowanie da się zmienić - wystarczy wprowadzić piątego sędziego wideo, który na podstawie powtórek kontrowersyjnych sytuacji będzie mógł wpływać na decyzje arbitra głównego i liniowych. Miałby z nimi bezpośrednią łączność, więc jego interwencje nie wydłużałyby zawodów. Jak dla mnie to jedyna możliwość poprawienia i usprawnienia sędziowania.

A na tych mistrzostwach sędziowska pomyłka goni sędziowską pomyłkę - zwłaszcza gdy dochodzi do fauli i przepychanek w okolicach pola karnego lub na polu karnym, sędziowie głupieją. Jak na razie, po podyktowaniu kilku bardzo wątpliwych karnych (w meczu Włochy-Rumunia i Austria-Polska), w ogóle przestali dyktować karne - praktycznie w każdym ćwierćfinale była co najmniej jedna sytuacja, która powinna zakończyć się podyktowaniem karnego. 

Tak samo, jeśli chodzi o kartki - po bardzo wątpliwej czerwonej kartce dla Abidala w meczu z Włochami, sędziowie takowych już nie pokazują, oszczędzając zawodników mających na swoim koncie żółte kartoniki.

Ostatnio edytowany przez arturbo (2008-06-26 20:25:31)

#13 2008-07-04 06:43:59

woof
Administrator

arturbo napisał:

Sędziowanie da się zmienić - wystarczy wprowadzić piątego sędziego wideo, który na podstawie powtórek kontrowersyjnych sytuacji będzie mógł wpływać na decyzje arbitra głównego i liniowych. Miałby z nimi bezpośrednią łączność, więc jego interwencje nie wydłużałyby zawodów. Jak dla mnie to jedyna możliwość poprawienia i usprawnienia sędziowania.

A na tych mistrzostwach sędziowska pomyłka goni sędziowską pomyłkę - zwłaszcza gdy dochodzi do fauli i przepychanek w okolicach pola karnego lub na polu karnym, sędziowie głupieją. Jak na razie, po podyktowaniu kilku bardzo wątpliwych karnych (w meczu Włochy-Rumunia i Austria-Polska), w ogóle przestali dyktować karne - praktycznie w każdym ćwierćfinale była co najmniej jedna sytuacja, która powinna zakończyć się podyktowaniem karnego. 

Tak samo, jeśli chodzi o kartki - po bardzo wątpliwej czerwonej kartce dla Abidala w meczu z Włochami, sędziowie takowych już nie pokazują, oszczędzając zawodników mających na swoim koncie żółte kartoniki.

- zgadzam się z wypowiedzią prawie całkowicie jedynie co bym widział inaczej to podział ról sędziowskich czyli dodanie jednego sędziego ale na boisku czyli każdy na swojej połowie i operator video który miał by za zadanie umożliwić tym panom oglądanie powtórek.
- trzeba wprowadzić zmiany w przepisach spalonego / poprostu uprościć przepisy /
- wprowadzić maksymalną ilość fauli dla jednego zawodnika podobnie jak jest w koszu / powiedzmy dodatkowy zapis do tych co już obowiązują, że  3 faule - żółta kartka ,  5 fauli - czerwona /

Stopka forum