woof napisał:
Albo tak:
Loterie fantowe, gry bingo fantowe i loterie promocyjne mogą być urządzane przez:
(osoby fizyczne, osoby prawne lub jednostki organizacyjne nie mające osobowości prawnej)
- tylko na podstawie udzielonego zezwolenia, przez ??????????.
To stwierdzenie jest właściwe i wynikające z treści. Wyrażenie "osoby fizyczne, osoby prawne lub jednostki organizacyjne nie mające osobowości prawnej" jest wtrąceniem między przecinkami.
Czyli każdy kto dostanie pozwolenie będzie mógł urządzać zabawy jw. A samo przyznawanie pozwoleń to oczywiście całkiem inna bajka...
Dziś obiło mi się o uszy, że w nowej ustawie dotyczącej e-hazardu mają być zalegalizowane zakłady wzajemne /bukmacherstwo/ jednak nic więcej nie udało mi się dowiedzieć, bo jak od tygodnia wyłączyli prąd.
- słyszał może ktoś coś więcej na ten temat ???
Otrzymalem takiego oto maila z Betsson:
BETSSON PRZYPOMINA: E-ROZRYWKA JEST W 100% LEGALNA W UE
Ustawa hazardowa, która weszła w życie z dniem 1 stycznia 2010 roku w Polsce nie wprowadziła żadnych zmian odnośnie gry na Betsson.com z punktu widzenia polskiego Użytkownika.
Usługi świadczone są w rzeczywistości poza granicami Polski i zgodne są z Artykułem 49 traktatu o swobodzie przepływu osób, usług i kapitału na terenie Unii Europejskiej.
Zgodnie z prawem UE, podmiot z innego kraju członkowsiego (Malta) może świadczyć usługi w innym kraju członkowskim (Polska) bez potrzeby posiadania w nim jakiegokolwiek stałego zakładu pracy/filii/przedstawicielstwa.
Przypominamy także, że w Polsce nie ma prawa, na podstawie którego ktokolwiek może mieć wgląd w nasze konto bankowe bez toczącego się postępowania i żadania sądu lub prokuratora.
Również nie istnieje prawo, które zezwala na blokowanie licencjonowanych serwisów zajmujących się e-rozrywką na terenie Uni Europejskiej lub monitorowanie ich Użytkowników.
Warto być doinformowanym i walczyć o swoje swobody obywatelskie!
Pozdrawiamy,
Betsson.com
To co piszą bukmacherzy na temat legalności gry, to wszystko jest prawda z punktu widzenia przepisów UE. Trochę inaczej wygląda sprawa polskich przepisów wewnętrznych i w/g nich zakłady wzajemne na terytorium naszego kraju są jak do tej pory nielegalne i traktowane są jako przestępstwo.
Jeszcze inną sprawą jest to, że te przepisy / ustawy są martwe, ponieważ jeżeli się nie mylę powstały jeszcze przed przystąpieniem Polski do UE i w takim przypadku stoją te przepisy / ustawy w sprzeczności z obowiązującym prawem UE.
Jak do tej pory nikogo z Polaków nie ukarano za grę w necie ponieważ władza wie, że nasze sądy mogą każdego ukarać za złamanie tych przepisów, jednak najprawdopodobniej każdy z takich wyroków może zostać zaskarżony w odpowiednich instancjach UE i tam każdy wygra sprawę, więc nasze władze nie chcą w to się bawić i ośmieszać, ale przepisy i ustawy restrykcyjne jak były tak są do tej pory obowiązujące i ja myślę, że są w tej formie do dziś tylko dlatego, że władza trzyma je jako straszak dla tych bardziej strachliwych i na pewno jest wielu takich co się obawia kłopotów więc woli jak na razie nie grać.
Najprawdopodobniej ten stan trwał by jeszcze z co najmniej 10 lat gdyby nie afera hazardowa i niewiedza największych polityków sprawujących władzę.
Wszyscy zajęli się jednorękimi bandytami, wideo loteriami, kasynami, a zapomniano o Internecie i zakładach wzajemnych, co okazało się rynkiem najbardziej trudnym do uregulowania. Może to nawet dobrze, że tak się stało, bo może w końcu doczekamy się legalizacji o której powoli decydenci zaczynają cokolwiek przebąkiwać.
Na komisji śledczej do spraw hazardu jeden z ministrów [nie pamiętam nazwiska] powiedział, że nowa ustawa e-hazardowa będzie legalizowała zakłady wzajemne w Internecie i tak musi być ponieważ przepisy Unijne nie pozwalają na inne rozwiązania, nic więcej nie ujawnił, ale dobre i to.
Co będzie to zobaczymy i to chyba dość szybko // oby //
Zaczynają się jaja z ustawą hazardową, z ustawą e-hazardową będą jeszcze większe jak władza nie zreflektuje się i nie zacznie myśleć.
- poczytajcie / ciekawe kto za to zapłaci i ilu hazardzistów będzie można wyleczyć za ewentualne kary dla Polski // warto - prawie 130 tys zł dziennie może być kary //
http://www.wprost.pl/ar/184624/Hazardow … -do-kosza/
http://wiadomosci.onet.pl/2112771,11,sk … ,item.html
Kto nie widział niech popatrzy.
http://www.onet.tv/w-hazardzie-nie-ma-p … 558993,c=1
- szukalem najnowszej wypowiedzi odnośnie założeń ustawy e-hazardowej [ o legakizacji ] o której pisałem wcześniej i okazuje się, że można znależć mniej ważne przesłuchania a to mnie interesujące jest niedostępne ????????????????? 
Dla optymistów:
http://www.onet.tv/ile-rzeczywiscie-moz … klip.html#
Dla optymistów [ przegrał tylko 200 zł w godzinę 

http://www.onet.tv/polska-jednorekich-b … klip.html#
- a Ci cowygrali to albo farcizrze albo podstawieni goście hehe 
- najciekawsza jest wypowiedź na koniec o uczciwości.
Najciekawsze jest to, że to co chcialbym się dowiedzieć i nawet to co czasami zobaczyłem lub czytałem fragmentarycznie jakoś tak jest, że na tym portalu niedostępne. 
- ale dobre i to !!!
Wiem, że w TV podano założenia przyszłej ustawy e-hazardowej, bo sam słyszałem fragment tego programu jednak tylko mały fragmencik i niewiele się dowiedziałem.
Dziś sporo czasu poświęciłem na szukanie wiadomości na ten temat, jednak nic nie znalazłem // gdyby ktos przypadkiem znalazł takie wiadomości to poproszę o link.
Podobno ma być bukmacherstwo zalegalizowane ale tylko zakłady wzajemne, jak chce władza rozwiązać problem kasyn i pokera w necie tego nie wiem i dlatego szukam.
Hej halo !!! pomoże mi ktoś w poszukiwaniu najnowszych wiadomości na temat założeń ustwy
e-hazardowej ???
- szukam już od 2 dni czegoś nowego na ten temat i nic nie znalazłem, ale może jestem zbyt niecierpliwy, albo mam na to za mało czasu, więc proszę o pomoc.
Dzięki z góry za ciekawe wieści na ten temat.
- dzięki za info
Jednak dalej władza kombinuje // zobaczymy co z tego wyjdzie, ale jak do tej pory to robi się wszystko aby ryśki byli zadowoleni. //
Zaczyna się bałagan i leczenie hazardzistów.
Popularna strona informacyjna zawiesiła swoją działalność.
http://www.livemecz.pl/
Woof, czy sądzisz, że nadchodzi definitwny koniec stawiania przez net?
Kurekq napisał:
Woof, czy sądzisz, że nadchodzi definitwny koniec stawiania przez net?
Tak naprawdę to jeszcze nic nie jest wiadome // zapewne będą problemy z kasynami i może pokerem, a bukmacherkę pewnie zalegalizują jednak coś będą kombinować z dopuszczeniem wielu bukmacherów mniej pokornych do naszego rynku //
Będzie pewnie jakiś czas bałagan i wiele zależy od stanowiska UE.
Słyszałem, że zakłady wzajemne mają być zalegalizowane, ale jak to będzie działać to nic nie jest pewnego.
Dziennik Gazeta Prawna z 23.02.2010. podaje, że Konstytucjonaliści miażdżą ustawę hazardową. Według ekspertów ustawa w ponad 20 punktach jest niezgodna z ustawą zasadniczą, także na pewno wyląduje w koszu jak tylko Trybunał się nią zajmie. Co więcej firmy typu unibet betclick czy bah sponsorujące polski sport będą mogły dochodzić odszkodowań.
Najgorsze jest to, że przez pajacy takich jak Pan Kaczor III Bliźniak My dostaniemy PO kieszeni.
Naprawdę Was ludzie nie rozumiem (głosujących na postsolidarnościowych katogłąbów), przecież PO=PIS=AWS=PC=UW, to są dokładnie Ci sami ludzie, którzy udają na TVN24, a kręcą od lat lody aż miło.
Ale jak ktoś kiedyś powiedział:
"Społeczeństwo/Naród ma taką władzę na jaką zasługuje", z czym się w pełni zgadzam.
pozwolę sobie też zacytować Panią Katarzynę Drogowską z Uniwersytetu Warszawskiego:
"W sumie: sejmokracja w Polsce, pełna samowola, to nic nowego. Taka jest narodowa mentalność od wieków. - To poseł z Upity, stolnik Władysław Siciński, wprowadził w 1652 roku do naszego życia liberum veto, zrywając sejm, które w następstwie zgubiło I Rzeczpospolitą... Nie potrafimy korzystać z demokracji, nie rozumiemy jej sensu, nie mamy siły na zajmowanie się polityką - głosujemy na tych, którzy obiecują, że dadzą nam więcej. Kiedy bowiem polityka ulega dezideologizacji, zostaje już tylko biznes, licytacja, gra o pieniądze i immunitet"
Szkoda tylko, że nadal będzie trwał taki bałagan jak do tej pory na , którym to my grający najwięcej tracimy. Miało być szybko i profesjonalnie, a jest jak jest.
"Społeczeństwo/Naród ma taką władzę na jaką zasługuje",
w tym temacie mam troszeczkę inne zdanie, bo jako NARÓD mieliśmy w swojej historii takie momenty jak rozbiory, wojny, obozy zagłady, Katyń, itd, a to wszystko skutkowało wyniszczeniem inteligencji, zatraceniem wszelkich szczytnych wartości moralnych, dojściem do władzy bardzo często największych bandytów wywindowanych na najwyższe stanowiska na bagnetach ze wschodu za aprobatą całego zachodu.
Taka historia musiała zostawić jakieś ślady i tego teraz doświadczamy.
woof napisał:
Szkoda tylko, że nadal będzie trwał taki bałagan jak do tej pory na , którym to my grający najwięcej tracimy. Miało być szybko i profesjonalnie, a jest jak jest.
"Społeczeństwo/Naród ma taką władzę na jaką zasługuje",
w tym temacie mam troszeczkę inne zdanie, bo jako NARÓD mieliśmy w swojej historii takie momenty jak rozbiory, wojny, obozy zagłady, Katyń, itd, a to wszystko skutkowało wyniszczeniem inteligencji, zatraceniem wszelkich szczytnych wartości moralnych, dojściem do władzy bardzo często największych bandytów wywindowanych na najwyższe stanowiska na bagnetach ze wschodu za aprobatą całego zachodu.
Taka historia musiała zostawić jakieś ślady i tego teraz doświadczamy.
Masz rację w tym co piszesz, ale te rozbiory, wojny w dużej mierze to nasza "zasługa", sami sobie to zgotowaliśmy. Nasza krótkowzroczność, nieudolność, wreszcie poczucie wyjątkowości.
Zgoda co co tego, że znaczną część inteligencji wyniszczyła okupacja oraz stalinizm, jednakże później to się powoli odbudowywało. Śmiem twierdzić, że za dużo mamy tej "inteligencji" często wątpliwej jakości.Piszę to chociaż sam mam wyższe wykształcenie, którego się jednak nie muszę wstydzić.
Problem w tym, że co bardziej inteligentni ludzie wolą być z dala od polityki, a powinno być na odwrót przynajmniej w samorządzie. Jestem politologiem i majstrowałem przy niejednej kampanii, i weź namów nauczyciela czy wykładowcę do pracy w samorządzie każdego szczebla, znikomy procent to robi. Brak jest zaangażowania na dole w życie podwórka, ulicy, osiedla wreszcie jednostki administracyjnej i to jest Nasz problem. Za PRL'u był czyn społeczny, a u Nas teraz co jest?
Dopóki tzw. "elita" będzie miała wszystko dookoła w nosie i w niczym nie będzie brać udziału, dopóty Będzie Nami rządził Kaczor, Lepper etc, niestety. I lepiej nie będzie, bo u Nas wyboru dokonuje mniejszość i to ta bez urazy mniej rozgarnięta, która łatwiej sterować.
pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Mantis2000 (2010-02-26 12:23:18)
PAP, PH/06:06
Nacisk na Polskę; możemy zapłacić wysokie kary
PAP
"Dziennik Gazeta Prawna": Komisja Europejska zaczęła badać tryb pracy nad ustawą o grach hazardowych. Z informacji gazety wynika, że 5 lutego zwróciła się do polskiego rządu z prośbą o wyjaśnienia.
Teoretycznie nasze władze powinny odpowiedzieć w ciągu miesiąca. Problemem dla rządu może być to, że branżę właścicieli automatów przed KE będzie reprezentował Vassilis Akritidis, szef biura antydumpingowego w międzynarodowej kancelarii prawnej Hammonds. To ten sam człowiek, który wygrał podobną sprawę przeciw rządowi Grecji.
W rozmowie z "DGP" Akritidis zarzuca Polsce naruszenie prawa europejskiego polegające na braku notyfikacji, czyli nie zawiadomienie Komisji Europejskiej o zamiarze wprowadzenia nowych przepisów.
Prawnik wyraża nadzieję, że pod presją KE polski rząd zawiesi funkcjonowanie tej ustawy i przygotuje nowy projekt, który przekaże do notyfikacji. Przeprowadzi też debatę publiczną na ten temat i przygotuje rzetelne badania dotyczące problemu hazardu, aby udowodnić swoje stanowisko przed KE.
Jeżeli stanie się inaczej, to Europejski Trybunał Sprawiedliwości orzeka z reguły dwie kary. Jednorazową, bardzo wysoką, sięgającą milionów euro, i drugą - dzienną, którą polski rząd musiałby płacić za każdy dzień obowiązywania niezgodnych z unijnym prawem przepisów. Kara jest naliczana do momentu wejścia w życie przepisów zgodnych z prawem unijnym. Dla przykładu Grecja płaciła dziennie 32 tys. euro.
Według Akriditisa argumentem przemawiającym przeciwko polskim władzom jest to, że zakazując jednej formy hazardu, lansują gry należącego do Skarbu Państwa monopolisty, czyli Totalizatora Sportowego. Tymczasem unijni urzędnicy, rozstrzygając spory dotyczące ograniczania pewnych swobód, zwracają uwagę na zasadę zachowania równości, proporcjonalności, która w tym przypadku została naruszona.
Taaaaakie kłopoty z ustawą hazardową odnośnie JB i kasyn ???
- aaaaaaa co to dopiero będzie z ustawą / nowelizacją odnośnie e-hazardu ???
wiesmak napisał:
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/prezydent-uratuje-polski-futbol,1,3185950,wiadomosc.html
Ustawa hazardowa miałaby jeden duży PLUS, iż zawsze każdy z nas otrzymałby od buka nasze pieniądze za wygrane, gdyż taka firma bukmacherska robiąc biznes u nas w kraju, stosowałaby przepisy polskie.
Natomiast bukmacher internetowy z Malty, zawsze może grającego okantować jak chce i kiedy chce.
Pytanko, gdzie taki gracz w razie czego ma się udać na skargę ?. 
Myśle, że przepisy unijne nie tylko chronią firmy bukmacherskie, ale co bardzo ważne, klientów tych firm.
serek5555 napisał:
wiesmak napisał:
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/prezydent-uratuje-polski-futbol,1,3185950,wiadomosc.html
Ustawa hazardowa miałaby jeden duży PLUS, iż zawsze każdy z nas otrzymałby od buka nasze pieniądze za wygrane, gdyż taka firma bukmacherska robiąc biznes u nas w kraju, stosowałaby przepisy polskie.
Natomiast bukmacher internetowy z Malty, zawsze może grającego okantować jak chce i kiedy chce.
Myśle, że przepisy unijne nie tylko chronią firmy bukmacherskie, ale co bardzo ważne, klientów tych firm.
Ustawa hazardowa i e-hazardowa będzie miała PLUSY jeżeli będzie rozsądna i nie będzie wykraczała po za ogólnie przyjęte w Europie kanony. Taka ustawa musi polegać na porozumieniu zainteresowanych stron i ustaleniu rozsądnych obciążeń dla wszystkich podmiotów istniejących w tej branży.
woof napisał:
serek5555 napisał:
wiesmak napisał:
Myśle, że przepisy unijne nie tylko chronią firmy bukmacherskie, ale co bardzo ważne, klientów tych firm.Ustawa hazardowa i e-hazardowa będzie miała PLUSY jeżeli będzie rozsądna i nie będzie wykraczała po za ogólnie przyjęte w Europie kanony. Taka ustawa musi polegać na porozumieniu zainteresowanych stron i ustaleniu rozsądnych obciążeń dla wszystkich podmiotów istniejących w tej branży.
To prawda, czekamy z niecierpliwością aby tak było
.
Najlepsza drużyna świata złamie polskie prawo?
http://sport.onet.pl/siatkowka/liga-mis … omosc.html
Jestem ciekaw jak Polska zmusi zagraniczne kluby do przestrzegania ustawy hazardowej i występów bez reklamy na koszulkach ???