Przeczytałem, że betfair jest polecany, wszedłem na stronę, ale przyznam, że nie do końca wszystko rozumiem. Czy ktoś może mi napisać dokładniej o co tam chodzi i na czym wszystko polega? Bardzo proszę, bo wygląda to interesująco:)
Ostatnio edytowany przez Czesiek (2007-08-09 17:24:21)
Czesiek, a co dokładnie chciałbyś wiedzieć. W dużym skrócie, Betfair to giełda zakładów. Gra polega na tym, że możesz wystawiać własne kursy, bądź przyjmować kursy wystawiane przez innych graczy. Sam Betfair jest tylko pośrednikiem pomiędzy graczami. Moim zdaniem trochę to przypomina grę na giełdzie papierów wartościowych, z tą różnicą, że w Betfairze przedmiotem transakcji są zakład sportowe. Jak zaczynałem tam grać, też z początku nie wiedziałem za bardzo o co chodzi ale po czasie wszystko stało się jasne. Teraz nie wyobrażam sobie gry w zakładach bukmacherskich bez Betfaira, choć gram w kilku. Czasami można spotkać się z naprawdę atrakcyjnymi kursami. Proponuję wejść na stronę Betfaira i poczytać trochę. Jest tam wszystko wytłumaczone. A jak czegoś nie będziesz w dalszym ciągu wiedział to zadaj konkretne pytanie czego nie wiesz – postaram ci się wtedy na nie odpowiedzieć.
Zauważyłem, że temat Betfaira już się przewinął przez te forum. Proszę, może tu znajdziesz informacje których poszukujesz: http://www.betplatform.com/www/forum/vi … .php?id=73
Ostatnio edytowany przez Marcin (2007-08-09 23:35:26)
Ja osobiście zakochalem sie w Betfairze. Mam tam niesamowita swobode. Sam decyduje po jakim kursie chce zagrac. Moge tez kupowac kursy taniej i sprzedawac drozej.
Dla tych ktorzy chca sprawdzic jak sie tam gra proponuje zeby skorzystali z mozliwosci gry na sucho w Betfairze. Gracz zaklada sobie konto, dostaje wirtualny cash i sie uczy. Naprawde polecam.
Dlaczego są po każdej ze stron wypisane trzy kursy? Rozumiem, że jest podany najwyższy, a te dwa pozostałe??
Widzisz 3 najlepsze oferty.
Więcej informacji o giełdzie zakładów znajdziecie tu:
bukmacherskie/Gielda-zakladow-czyli-kazdy-moze-byc-oddsmakerem/a14/">http://www.betplatform.com/www/pl/czyte … kerem/a14/
pozdrawiam:)
administrator napisał:
Więcej informacji o giełdzie zakładów znajdziecie tu:
bukmacherskie/Gielda-zakladow-czyli-kazdy-moze-byc-oddsmakerem/a14/">http://www.betplatform.com/www/pl/czyte … kerem/a14/
Bardzo dobry artykuł. Polecam.
Pytanko:
W jaki sposób najlepiej wypłacać kase z betfair? Doczytałem, że nie można bezpośrednio na konto bankowe Polskich banków
Nie mam konta na MB i nie chce zakładać. Jak to wygląda z przelewem na karte? Nigdy tego nie robiłem.
Według mnie to dość dziwne, że nie można sobie wysłać kasy porostu na konto...
Cysio napisał:
Pytanko:
W jaki sposób najlepiej wypłacać kase z betfair? Doczytałem, że nie można bezpośrednio na konto bankowe Polskich bankówNie mam konta na MB i nie chce zakładać. Jak to wygląda z przelewem na karte? Nigdy tego nie robiłem.
Według mnie to dość dziwne, że nie można sobie wysłać kasy porostu na konto...
No tak, brak możliwości wypłaty na konto bankowe jest słabe. Polecam MB.
Cysio napisał:
W jaki sposób wypłacacie więc kase z betfair, oprócz MB oczywiście? Robił ktoś przelew na karte płatniczą?
No ja robiłem już w sumie nie pamiętam jak to było...., ale problemów większych to nie pamiętam. Aaaaa mówisz o karcie płatniczej a nie o kredytowej... Na kartę płatniczą to nie można dokonać wypłaty z konta bukmacherskiego. Karta płatnicza służy tylko do płacenia w sklepach i pobierania gotówki z bankomatu. Musisz mieć inną kartę niż Visa-electron np: VISA, MAESTRO
Robił ktoś w ostatnim tygodniu wypłaty z betfair na moneybookers?u mnie niedługo minie tydzień a kasy nie ma.Suport odpisał że mają kłopoty techniczne ale bez przesady.
Sprawa nareszcie została wyjaśniona,po moim kolejnym meilu(następny miałem już pisać do angielskiego suportu)szybko przysła odpowiedz a zaraz po tem wypłata.
Czy ktoś czytał nowy regulamin i opis opłat związanych z Opłatami Premium? Jest tam takie idiotyczne zdanie: "Niewielka liczba klientów, których aktywność w długim okresie czasu generuje bardzo małe prowizje w porównaniu do kwot przez nich wygrywanych, poniesie koszta związane z Opłatami Premium."
O co chodzi, w końcu każdy, kto nie spłukał się do zera, osiąga jakieś zyski brutto, a skoro prowizja to 5% od wygranej netto, to zawsze jest to mniej niż 20% brutto. Albo jestem idiotą i źle to rozumiem, albo oni, bo te 20% to prowizja z odroczoną wykonalnością i potem i tak dotknie każdego gracza. Czyli to zwykli oszuści. Ale po co wtedy te upusty przy dużych obrotach (dziesiątkach tysięcy funtów) - przecież to jest w sprzeczności ze sobą. Spróbujcie rozwiać moje wątpliwości.
A gdzie to dokładnie szukać
- w jakiej zakładce i jaki temat ale dokładnie, bo jest tego tyle, że szkoda czasu na to szukanie.
http://content.betfair.com/aboutus/?pi. … p;rfr=3944
Zakładka Opłaty Betfair, a dokładniej punkt 6 tutaj (trzeba przez kopiuj/wklej, bo Wasz system nie rozpoznaje linków ze spacją w środku, czyli do istniejącego poniżej linku w przeglądarce dodać do adresu spację i słowo Charges):
http://content.betfair.com/aboutus/cont … ey=Betfair Charges
Ostatnio edytowany przez magnumator (2009-11-07 16:08:17)
magnumator napisał:
http://content.betfair.com/aboutus/?pi.localeId=pl&rfr=3944
Zakładka Opłaty Betfair, a dokładniej punkt 6 tutaj (trzeba przez kopiuj/wklej, bo Wasz system nie rozpoznaje linków ze spacją w środku, czyli do istniejącego poniżej linku w przeglądarce dodać do adresu spację i słowo Charges):
http://content.betfair.com/aboutus/cont … ey=Betfair Charges
- dzięki jak ktoś to rozkmini, to wielki szacun
-postaram się to rozwikłać, ale potrzebuję czasu.
sory za takie wpisy dziś //mam zalana klawiature//
Konsultowałem się z właścicielem innego forum i chyba (na 90%) taka jest interpretacja:
"zysk brutto to wygrana kwota bez łącznych kosztów minus przegrane kwoty na rynkach Betfair. "
Definicja "łącznych kosztów" nie jest precyzyjnie podana.
Najprawdopodobniej jest to prowizja + stawka, ale nigdzie tego nie napisali, wszak u buków jest coś takiego jak EWK - ewentualna kwota wygranej i tam jest to traktowane, że wygrana = stawka * kurs, a nie stawka * (kurs-1), stąd słowa "wygrana kwota" nie są dla mnie jasne. Mam nadzieję, że jednak jest tak jak napisałem, bo inaczej każdy użytkownik by miał tą marżę premium.
Przykład:
Zysk brutto oznacza, że jeśli grałem 10 zakładów po kursie 2 i stawce 100, wygrałem 6 a przegrałem 4, to:
Zysk brutto = 6*(2-1)*100 - 4*100 = 600 - 400 = 200.
Teraz "suma kosztów" to "wszystkie pobrane przez Betfair prowizje, ... a: <Pobrane prowizje> uwzględniają prowizje pobrane za wygrane zakłady jak i prowizje pobrane od innych użytkowników za Twoje przegrane zakłady."
Zatem suma kosztów wyniesie (na oko, jeśli kursy na zdarzenia dwudrogowe będą 2.0 / 2.0): suma kosztów wyniesie 6*(2-1)*100 * 0,05 + 4*(2-1)*100 * 0,05 = 50.
Ten drugi człon sumy opłacili niejako inni, a liczy się do mojej "sumy kosztów", tak wynika z powyższej definicji.
Jak spełnić warunki trafienia na podatek 20%?
Na pewno min. 250 zakładów a ponadto:
X - ile razy wygrałem po kursie K
Y - ile razy przegrałem, stawiając na zdarzenie po kursie K
S - stała stawka do obstawiania
X*S*(k-1) = wygrane (czysty zysk, nazywany netto)
Y*S = przegrane kwoty
Zysk brutto = wygrane - przegrane kwoty
Suma kosztów (w przybliżeniu, zakładamy, że Betfair nie ma marży tradycyjnej, jak w innych bukach, czyli kursy dają statystyczny zwrot kosztów) = (X+Y)*S*(k-1)*0.05 (5% prowizji od zysku netto mojego oraz gracza, który wygrał, gdy ja przegrałem).
Warunek premium:
0.2 * Zysk brutto > Suma kosztów
czyli:
0.2*(X*S*(k-1) - Y*S) > (X+Y)*S*(k-1)*0.05 //Mnożymy obustronnie przez 5/S
X*(k-1) - Y > (X+Y)*(k-1)*0.25
Pozbykiśmy się stawki, czyli warunek od niej wtedy nie zależy. Drugie założenie: liczba p = X/(X+Y) jest prawdopodobieństwem wygrywania przy kursie K, wtedy 1-p = Y/(X+Y). Podstawiamy i dzielimy nierówność przez X+Y i mamy:
p*(k-1) - (1-p) > (k-1)*0.25
p*k - p - 1 + p > (k-1)*0.25
p*k - 1 > 0.25*k - 0.25
Taki warunek ostateczny:
p*(k - 0.25) > 0.75
Rozpatrzmy kurs k = 1.5:
1.5*(p - 0.25) > 0.75
daje nam p > 0.75
Jeśli pomnożymy obustronnie przez k, to dostaniemy warunek:
p*k > 0.75*k = 0.75*1.5 = 1.125
Warunek p*k większy od 1 określa opłacalność naszej gry i musi być większy od 1.125, aby wpaść w podatek premium, czyli Yield większy od 12,5% dla kursu 1.5.
Podobnie przy granym kursie k = 2.0 dostajemy potrzebę przekroczenia Yieldu o wartości 25%! Im wyższe kursy gramy, tym trudniej o taką karę. Jeśli ktoś to widzi inaczej, to proszę koniecznie podać błąd mojego rozumowania.
Ostatnio edytowany przez magnumator (2009-11-08 15:57:09)
addam44 napisał:
>>>WOOW Witam.Woof,kiedys pisalem ze mi to nie potrzebne:P,ale...moglbys pokazac jak stawiac mniej niz 2euro na Betfair?Mysle o progresji ,a start od 2e troche za wysoko...Pzdr.
Hej!Ja juz sie nauczylem:)na str.BONUSY BEZ TAJEMNIC jest to prosto opisane.Mam nadzieje ze ta"reklama''Cie nie drazni,Jak cos to skasuj ten wpis.
Pytania o wypłatę padły dwa lata temu. W bankowości elektronicznej trochę się od tego czasu zmieniło, na szczęście na lepsze 
W jaki sposób wypłacacie kasę z betfair? Z tego co widzę to:
1. betfair -> moneybookers -> konto - z betfair do MB jest bez opłaty a z kolei z MB przelew na konto jest opłata trochę ponad 7zł
2. z betfair -> kartę debetową/kredytową - tu nie do końca rozumiem, bo betfair ma taką uwagę:
"Uwaga Nie można wypłacić więcej na kartę kredytową lub debetową MasterCard wystawioną w UK niż zostało za jej pomocą zdeponowane. Nie można także wypłacić na międzynarodową kartę MasterCard. Reguły te zostały narzucone przez MasterCard."
Czyli rozumiem, z tej uwagi że dotyczy to kart MasterCard wydanych w UK oraz międzynarodowych MasterCard. Skoro ja mam vise electron lub vise to mnie to nie dotyczy. A mimo to mam komunikat przy kwocie do wypłaty:
"Nie można dokonać wypłaty z karty — nie złożono środków w depozycie."
Transfer do betfair robiłem przez moneybookers.
Ostatecznie:
- jaka jest najtańsza forma wypłaty?
- co mam zrobić jeżeli chcę wypłacić na kartę visa electron? w sumie ta karta i tak reprezentuje mój stan rachunku bankowego więc chyba wszystko jedno czy zrobię przelew na konto czy wypłatę na tą kartę to kasa i tak wyląduje w tym samym miejscu...
No i co w przypadku gdy ta uwaga mówi:
"Uwaga Nie można wypłacić więcej na kartę kredytową lub debetową MasterCard wystawioną w UK niż zostało za jej pomocą zdeponowane."
A ja wpłacę np 20eur i będę cały czas generował zysk? Będę mógł wypłacić tylko te 20eur które wpłaciłem? A co z zyskiem?
Proszę o pomoc kogoś obytego w wypłatach z betfair, bo o ile kasę tam wrzucić to nie problem, to w drugą stronę wcale nie tak łatwo...
Z kartami to jest wszędzie problem i zazwyczj tak bywa, że można wypłacić tylko tyle ile się kiedyś wpłaciło, a jeżeli można więcej to wtedy blokują wypłatę aż do zweryfikowania zdolności wypłaty lub potwierdzenia właciciela konta z którego się żąda wypłaty, a taka blokada trwa nawet miesiąc i wiem co piszę, bo kiedyś mi zablokowali taką wypłatę na kartę w inteligo.
Najlepiej jest jak się konto wpierw zweryfikuje, a dpoiero potem dokona wpłaty i najlepiej przelewem ze swojego konta bankowego / trochę to trwa, bo betfair chyba nie ma transferu24 ale pewien nie jestem i problemów niw ma kasa po 2 do 5 dni jest na koncie / można też wypłacać na MB jeżeli się wpłacało poprzez MB ale też trzeba dokonać weryfikacji danych konta i to przy pomocy takich zaświadczeń o jakie sobie betfair poprosi. Jak powiedzą, że ma być rachunek za prąd lub za podatek od nieruchomości lub inna płatność to trzeba to im dostarczyć, a jak się czegoś takiego nie ma to trzeba być cierpliwym i negocjoeać, ale jak pisałem negocjacje są najłatwiejsze przed pierwszym depozytem, a jak już wpłaciłeś bez weryfikacji to trudno musisz krakać tak jak oni chcą i tyle.
Zapamiętajcie wszyscy !!!!
- przed pierwszym depozytem weryfikujcie dane osobowe Waszego konta u bukmacherów, bo wtedy jest najłatwiej, a jak ugracie sporo kasy i konto nie jest zweryfikowane to możecie nie dostać kasy nawet za niewieki błąd w swoich danych osobowych / przyczepią się nawet złego kodu lub zjedzonej literki z imienia, błędna data urodzenia to już klops całkowity.
Każdy bukmacher ładnie śpiewa jak potrzebuje abyś dokonał depozytu i jak się z nimi koresponduje przed depozytem i zaznaczy się, że się go dokona jeżeli proces weryfikacji danych osobowych nie będzie uciążliwy to zazwyczj wystarcza ksero dowodu osobistego i trzeba koniecznie żądać maila potwierdzającego, że weryfikacja jest zakończona i wystarcza do wypłaty ewentualnych kwot wygranych.