Jestem początkującym graczem ale freerolle dla userów betplatform.com wciągnęły mnie w pokera na maxa. Wczoraj 2,5 godziny grania na real money, no i sukces - nie zbankrutowałem
.
Postaram się w tym wątku prezentować postępy jakie mam nadzieję będę czynił. Wspólnie możemy się uczyć i zdobywać doświadczenie. Dlatego zapraszam do dyskusji wszystkich zainteresowanych.
Ok. Na początek przedstawię swój sposób gry. Jak na razie biorę udział w grach SnG, No limit holdem z najniższym możliwym buy-in 3 eur + 15c.
Dla niezorientowanych tłumaczę. SnG (Sit an Go) oznacza, że siadając do stołu pokerowego wykupujemy żetony. Ich koszt to właśnie buy-in. W przypadku buy-in 3 eur + 15c, żetony kosztują 3,15 Euro. 3 euro idzie do puli, a 15 centów jest to tzw. rake - kwota, którą zabiera pokerroom. Gra rozpoczyna się dopiero wtedy gdy wszystkie miejsca zostaną zajęte przez graczy. Wszyscy gracze zaczynają z taką samą ilość żetonów.
Moja strategia opiera się na spokojnym graniu, pasowaniu już przed flopem ze słabymi kartami, a jak trafi się na ręku coś mocniejszego to gram bardzo agresywnie. Najbardziej pożądane karty własne gracza to:
AA, KK, DD, JJ, TT, 99, 88,
AK AD AJ AT
KD KJ
Czasami też pozwalam sobie na blef, ale to jedynie z pozycji dealera bądź big blinda
Wydaje mi się, że na razie najczęstsze i zarazem najtrudniejsze do wyeliminowania błędy, które popełniam to:
1. Brak cierpliwości – kiedy karta nie idzie i po raz kolejny powinienem zrobić pas to znudzenie ciągłym czekaniem powoduje, że niepotrzebnie ryzykuje ze słabymi kartami w ręce.
2. Nieumiejętność wycofania się w odpowiednim momencie. Kiedy mam dobra kartę gram bardzo agresywnie. Np. taki przykład – dostaje do ręki Asa i Króla. Wchodzę za 1/3 swojego kapitału. Na flopie nic mi nie dochodzi, a jeden z graczy zaczyna ostro podbijać. Wiem, że powinienem zrezygnować ale zainwestowałem już przecież sporą część swoich żetonów. Mam nadzieje, że dojdzie jeszcze król i as na turnie lub riverze. Wchodzę all-in. Zazwyczaj kończy się to przegraną. Z tego co pamiętam ze studiów to psychologia określa takie zjawisko jako pułapkę zaangażowania. Wiem, że mam małe szanse na wyjście z tego cało, a mimo to brnę dalej.
No wiesz tego nie da się tak poprostu opisać w kilku zdaniach, potrzebujesz rzeczy najważniejszej - praktyki. Bez tego nie wpyracujesz swojego stylu gry. Ucz się na darmowych turniejach, żeby potem nie przegrać bezmyślnie kasy na stołach 
Ja polecam Szkołe pokera na betsson mi bardzo pomogło
Najlepszym sposobem są freerolle, a potem z tej kasy grać jakieś turki z wpisowym, taka jest moja
opinia, z tym że trzeba się liczyć że na free jest bardzo dużo graczy nie umiejących grać i wchodzących z byle czym do gry, przez co często jest to złe dla nas. Jeśli się wygra jakies grosze, to można zagrać turek z gwarantowaną pulą np. za 5$ lub 10$, wtedy tam można zobaczyć na jakim się jest poziomie, tam raczej nie grają "fishe"(no zdarzają sie)
Zgadzam się z "pasiak11" freerolle to nie jest miejsce, gdzie można nauczyć się dobrze grać. Niektórzy potrafią wchodzić all-in z każdą ręką przed flopem i mając na ręce nawet AA przegrywasz z kimś mającym 27 bo przychodzi mu A345 lub kolor. Niejednokrotnie mi się to przytrafiło. Dlatego jeśli już gram freerolle to z małą ilością graczy.
Polecam dla początkujących turnieje z niskim wpisowym 1$+0,10 lub 2$+0,20.
Sam zaczynałem od freeroll'i, gdzie grało 1500-2000 osób. W takich grach "nabyłem" pewnych złych nawyków, których później bardzo trudno się pozbyć.
PS. Jeśli spotkamy się przy jakimś stole to niekoniecznie jestem ja-często gra też moja żona (takie wspólne hobby).
To będzie naprawdę noob question ale szukam, czytam i nie kumam. Z pokerem nigdy nie miałem do czynienia, w 1000 dużo grałem, to tyle dla mnie że karty rozróżniam, gram sobie za free wiadomo, na Everest oczywiście i takie pytanie co to są te turnieje darmowe, naciskam zakładkę
"zaplanowane turnieje" i tam są pod zakładki "all", "gotówka", "sattelittey", "prywatne", "spanish poker tour", "EPEC", "EPT", "specjalny"
Może ktoś mi wytłumaczyć na czym one polegają, przynajmniej te o chardkorowych nazwach EPEC i EPT bo gotwóka i all to kumam 
W co się warto pchać na początek, gdzie się uczyć gry ?
To sobie sam odpowiem. Turnieje te są dla PRO i nikogo nie powinny na starcie interesować 
Granie dla noob ów jest zalecane w turniejach zwanych Sit & Go.
Wrażenia, hmm czasem fakt jest ciężko, nie to co gra za free punkty, ta jest żałośnie prosta ! Mam już ileś tam tysięcy tych punktów a grałem dosłownie parę godzinek.
Turnieje Sit & Go też nie należą do najtrudniejszych, za pierwszym razem, a nawet nie wiedziałem że full jest wyżej od koloru, wygrałem na 3 pozycji, zgarnąłem całe 0,02$
ale jednak nawet tego bym się nie spodziewał.
Także dzięki woof za polecenie pokera, nie polecam wpłacać kasy, bo łatwo tu przegrać, ale przyjemna zabawa, lepsze niż pasjans windowsa 
Ja nawet odpowiedziałem na poprzedni post, ale jak sobie teraz przypominam miałem w tym czasie ważną rozmowę na skype i zapewme nie kliknołem aby wysłać i dlatego zapewne jej nie ma, więc sory.
Nie ze wszystkim się zgadzam co piszesz, ponieważ darmowa gra pozwala na obycie się ze stolikiem i zapoznaniem z zasadami i metodami gry, a darmowe turnieje tym najlepszym pozwolą uzyskać kapitał na grę w turniejach z wpisowym.
Sit & Go to troszeczkę inna bajka i trzeba uważać aby nie pakować się na stoły obłożone przez kolesi grających na stołach i skype jednocześnie.
Jak ktoś chce koniecznie grać to niech gra raczej w turniejach.
Hmm no ja zaczołem grać z myślą o tym że nie wpłacę tam ani centa 
Ciężko się w tym rozeznać na starcie, ale na moje to jedyna droga do pierwszego dolara wiedzie przez :
- Sit & Go z 0$ i z pilą 0.1$
- potem za 0.1$ z pulą 3$
- itd. ale najważniejsze że buk udostępnia bardzo dużo i 24h stołów z różną opłatą i wymaganiami, także zobaczę co się da tu ugrać 
Na dziś kończę grę, strasznie wciąga
z 0.07$ (za 3 i 1 miejsce ) na koncie
Pytanie jeszcze co polecacie grać ? Z limitem czy bez i który typ pokera ? Co jest bardziej opłacalne, czy jest jakaś różnica ?
Najbardziej popularna jest chyba gra bez limitu, bo z limitem to może długo się ciągnąć i nie ma takiej adrenaliny przy niskich stawkach - można grać, grać, grać i usnąć.
Innym sposobem jest gra w turniejach darmowych // najpierw satelity a jak się uda wejść do płatnego turnieju to już pula jest niezła i można wygrać - wiem, bo sam ze 3 razy coś ugrałem w takich turniejach.
W tych turniejach gra dużo osób ale nie jest wysoki poziom, bo zaczynając zabawę w pokera raz byłem 2, raz 4 i kilka razy załapałem się gdzieś w dolnej granicy wypłat tak około 3- 5$ - więc warto pograć satelity.
Nie wiem jak jest teraz z Sit & Go z 0$ i z pulą 0.1$, bo u mnie już tego nie ma jak otwieram everesta i może coś źle szukam, albo jako "staremu"
graczowi zablokowali mi tą opcję.
Acha - już wiem - po jakimś czasie, ale dokładnie nie wiem, czy 1 miesiąc czy więcej, zdejmują opcję gry dla początkujących i nie można grać Sit & Go z 0$ i z pulą 0.1$.
Radzę więc tym co się zapiszą, a nie chcą wpłacać kasy, aby pograli sobie troszeczkę w tej opcji.
Witam, to znowu ja 
Zarobiłem w darmowych turniejach 0.65$
i mi się przeżarło, wpłaciłem 5$ a co !
Dostałem w związku z tym bonus, tzn nie związku z wpłatą, ale wygraną w turnieju(130 miejsce) i otrzymałem ten bonus dla graczy z własnym depozytem:
Wie ktoś na czym on polega ? Skąd mam wiedzieć jak go zrealizować ? 
EDIT ======================================================
Nic dziwnego że nie zauważyłem na czym polega ten bonus, po zagraniu turnieju z wpłatą Y$ + X$
X zostaje mi zwrócony i odjęte od bonusowej kwoty, bardzo miłe.
Ostatnio edytowany przez typiaraX (2009-03-10 17:06:06)
Że to się robi temat z noob q to jeszcze jedno durne pytanie, czemu koszt jest dzielony na 2
np 1000$ + 12$ wpisowego ??
12$ to chyba rake roomu.
typiaraX napisał:
Że to się robi temat z noob q to jeszcze jedno durne pytanie, czemu koszt jest dzielony na 2
np 1000$ + 12$ wpisowego ??
!000$ idzie do puli na wygrane, a 12$ dla poker romu.