Ostatnio na towarach czy akcjach strach coś zainwestować, jedynie na walutach można zaryzykować choć także zachowują się irracjonalnie, ale nie ma tak głębokich spadków.
- ja więcej obserwuję niż kupuję
Ciekawe jak długo możni tego świata będą nas maluczkich skubać spekulując cenami, bo ja jakoś nie widzę aż tak wysokiej recesji / na niektórych walorach spadki grubo powyżej 30% /
- kto nie wpakował się wcześniej w złe zakupy chyba teraz powinien zacząć inwestować na wzrosty, ale trzeba z głową wybrać odpowiednie walory i pamiętać o gospodarce kapitałem, aby nie brakło kasy na koncie
- trzeba pamiętać, że jeszcze mogą nastąpić spadki i nie zapominać o dźwigni która winduje zarobki, ale przy złej inwestycji tak samo winduje straty.
Dziś rozpoczynam omawiać stronę brokera giełdowego >>> Admiral Markets <<<
- zapraszam wszystkich chętnych do tematu
- http/www.betplatform.com/pl/forum/t80 … 23#p108523
- po ilości wyświetleń w dziale giełdowym widzę spore zainteresowanie, ale !!!
- nie widzę czynnego udziału, więc żądam aktywności
- wiem, że tematy są trudne i wymagają dużej wiedzy, więc się nie obawiajcie, że kogoś się obrazi z powodu błędu, czy braku wiedzy w tej dziedzinie
- jeszcze raz zapraszam do udziału czynnego w dziale giełdowym
- przynajmniej będe wiedział, że nie piszę sam dla siebie
Zastanawiałem się dziś jakie prognozy napisać odnośnie walut i akcji banków, ale powstrzymam się ponieważ nic mądrego mi do głowy nie przychodzi.
- nadal giełda zachowuje się nieracjonalnie i przy interwencjach banków wiadomych i skrywanych nic niestety nie wiadomo więc lepiej się powstrzumać od prognoz, aby nie wprowadzać w błąd
Witam
Zapraszm wszystkich chętnych do inwestowania na giełdzie.
Naprawdę warto się zainteresować i inwestować przynajmniej w te dni kiedy oferty bukmacherskie są ubogie,
Potrzeba trochę nauki i doświadcznia, ale mam nadzieję, że razem coś ugryziemy z tego tortu.
- oczywiście na początek w grę wchodzi tylko inwestowanie demo, ale po pewnym czasie można zyskać sporo więcej niż na bukmacherstwie
- każdy na giełdzie znajdzie rynek dla siebie, bo można inwetować bardzo ryzykownie i sporo zyskiwać, oraz inwetować spokojnie z mniejszym zyskiem, ale za to bezpiecznie
- na giełdzie są pewne walory które można kupować z dużym marginesem bezpieczeństwa, większym nawertsporo od gry bukmacherskiej progresjami.
- na giełdzie z mądrym inwestowaniem i w odpowiednie walory właściwie nie ma możliwości przegrania kapitału jeżeli jest się cierpliwym, w przeciwieństwie do bukmacherki gdzie koniec meczu określa nasz wynik i po przegranej nie ma możliwości zmiany wyniku, a na giełdzie po złej decyzji można czekać i coś nawet zyskać po pewnym czasie
- oczywiście gospodarka kapitałem jest w obu przypadkach kluszem do sukcesu
Widzę, że forum otwiera się na nowe formy inwestowania, po za grą bukmacherską (bo to przecież też inwestowanie jest jak się odpowiednio podchodzi do gry). Też zainteresowałem się giełdą bo cały czas myślę o tym jak zarobić aby się nie narobić
.
Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale mam większą wiedzę o giełdzie niż przeciętny zjadacz chleba i chętnie wezmę udział w dyskusji. Postaram się nie pisać bzdur 
Rzuciło mi się w oczy, że mówicie o inwestowaniu a spekulujecie.
wiesmak napisał:
Widzę, że forum otwiera się na nowe formy inwestowania, po za grą bukmacherską (bo to przecież też inwestowanie jest jak się odpowiednio podchodzi do gry). Też zainteresowałem się giełdą bo cały czas myślę o tym jak zarobić aby się nie narobić
.
Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale mam większą wiedzę o giełdzie niż przeciętny zjadacz chleba i chętnie wezmę udział w dyskusji. Postaram się nie pisać bzdur
Rzuciło mi się w oczy, że mówicie o inwestowaniu a spekulujecie.
- teraz nie da się inaczej, bo giełda to obecnie sama spekulacja i co gorsze zajmują się tym nie tylko przeciętni kowalscy, ale także banki
Jeżeli chodzi o nasze spekulowanie to jesteśmy za mali na to, spekuluje wielki kapitał, a my się tylko staramy podłączyć.
- a przeciętni zjadacze chleba, to zapewne nawet nie wiedzą o inwestowaniu na dźwigni i znają raczej tylko normalną giełdę z telewizji
woof napisał:
wiesmak napisał:
.
Rzuciło mi się w oczy, że mówicie o inwestowaniu a spekulujecie.- teraz nie da się inaczej, bo giełda to obecnie sama spekulacja i co gorsze zajmują się tym nie tylko przeciętni kowalscy, ale także banki
Jeżeli chodzi o nasze spekulowanie to jesteśmy za mali na to, spekuluje wielki kapitał, a my się tylko staramy podłączyć.
- a przeciętni zjadacze chleba, to zapewne nawet nie wiedzą o inwestowaniu na dźwigni i znają raczej tylko normalną giełdę z telewizji
Nie zgadzam się, że nie da się inaczej. Kwestia tego czy wybieramy analizę fundamentalną czy techniczną i tyle. Myślę, że w tej chwili można znaleźć wiele spółek mało popularnych i niedoszacowanych przez giełdę. Można zainwestować pieniądze w spółkę i trzymać je dłużej nie przejmując się bardzo wahaniami kursów.
Myślę, że obaj mamy co innego na myśli pisząc o spekulacji. Mi chodzi o to, że opierając się na analizie technicznej, kierując się wahaniami kursu czy też doszukując się różnych formacji chcąc nie chcąc spekulujemy bo w tym przypadku nie przykładamy wagi do rzeczywistej wartości spółki tylko opieramy się na przewidywaniu reakcji rynku, a to czy cena giełdowa akcji odpowiada ich realnej wartości nie ma znaczenia.
Trochę się nie rozumiemy, to prawda.
- inwestycja krótko - terminowa, zawsze może zostać nazwana spekulacją, ale jeżeli ktoś kupuje za niewielkie pieniądze musi tak postępować jeżeli chce coś więcej ugrać niż z analizy fundamentalnej można zarobić w dłuższym okresie
Ja mając na myśli spekulację myślę o dużych spadkach w czasami kilka sekund, czy minut.
- ostatnio widziałem spadki po 200 pipsów na funcie w dosłownie nawet nie minutę
- w maju był spadek w ciągu chyba niecałej godziny na ropie o ponad 15$
Takie manewry mam na myśli mówiąc o spekulacji, a mu drobni inwestorzy i to u brokerów nie mamy za wielkiego wpływu na takie spekulacje.
Witam. Woof zainteresowales mnie ta gielda powiem Ci szczerze.
Wystartowalem wczoraj na plus500 narazie demo , kupilem troche gazu ziemnego , usd/pln i zlota , chce zobaczyc o co chodzi bo jak narazie to dla mnie czarna magia 
Kojak napisał:
Witam. Woof zainteresowales mnie ta gielda powiem Ci szczerze.
Wystartowalem wczoraj na plus500 narazie demo , kupilem troche gazu ziemnego , usd/pln i zlota , chce zobaczyc o co chodzi bo jak narazie to dla mnie czarna magia
- powodzenia 
- jak będziesz miał jakies problemy to pytaj
Woof mam takie pytanie odnosnie zarządzania kapitałem grając na giełdzie. W bukmacherce granie 50% czy 100% swojego kapitalu jest niedopomyslenia , wiadomo ze to predzej czy pozniej skonczy sie bankrutem. A jak jest na gieldzie?? Gram na plus500 narazie wirtualna kasa i wlasnie inwestuje po 50% czy 100% swojego kapitalu , oczywiscie nie w jeden walor czesto we dwa , narazie nic nieprzewidzianego sie nie stalo, nie zanotowalem jakiejs konkretnej wtopy , ogolnie rzecz biorac jesten na plus ale nie wiem czy takie granie nie jest zbyt agresywne i niebezpieczne jezeli chodzi o gre na gieldzie.
Kojak napisał:
Woof mam takie pytanie odnosnie zarządzania kapitałem grając na giełdzie. W bukmacherce granie 50% czy 100% swojego kapitalu jest niedopomyslenia , wiadomo ze to predzej czy pozniej skonczy sie bankrutem. A jak jest na gieldzie?? Gram na plus500 narazie wirtualna kasa i wlasnie inwestuje po 50% czy 100% swojego kapitalu , oczywiscie nie w jeden walor czesto we dwa , narazie nic nieprzewidzianego sie nie stalo, nie zanotowalem jakiejs konkretnej wtopy , ogolnie rzecz biorac jesten na plus ale nie wiem czy takie granie nie jest zbyt agresywne i niebezpieczne jezeli chodzi o gre na gieldzie.
Pozwolę sobie się trochę wtrącić, bo również jako takie doświadczenie w plus500 mam. Moim zdaniem są dwa sposoby grania na giełdzie papierów wartościowych poprzez internet. Jedną z nich jest przemyślane inwestowanie długoterminowe. I tu wydaje się rozsądne zainwestowanie niewielkiego kapitału do 10% posiadanego. Drugi sposób to zwał jak zwał spekulowanie krótkoterminowe, czyli krótkoterminowe inwestowanie dużym kapitałem 60-80%. Tutaj wystarczy prześledzić trend sprzed ostatnich paru godzin i zainwestować na czuja licząc na niewielki skok lub spadek wartości akcji. Pisząc o długich inwestycjach mówię tutaj o kilku dniach do miesiąca. Krótkoterminowe to od kilku minut do paru godzin. Który sposób jest lepszy.... ciężko powiedzieć. Jeden sposób wymaga od nas dużej wiedzy na temat spółki i sporej cierpliwości. Drugi natomiast zmusza nas do śledzenie trendu i trzymania ręki na pulsie.
Ja osobiście stosuje ten drugi wariant. Zagranie wieksza kwota i zgarniecie niewielkiego zysku , czasami uda sie ugrac cos wiecej czasami troche stracic ale ogolnie grosz do grosza....
Kojak napisał:
Ja osobiście stosuje ten drugi wariant. Zagranie wieksza kwota i zgarniecie niewielkiego zysku , czasami uda sie ugrac cos wiecej czasami troche stracic ale ogolnie grosz do grosza....
- to bardzo niebezpieczny sposób i można go oczywiście stosować, ale przy niskim kapitale i oczywiście trzeba liczyć się ze stratą kapitału, która kiedyś nastąpi jeżeli zbyt długo tak się gra.
- jeżeli takim sposobem uda się zarobić tyle, że kwota jest już w miarę godna, to jednak należy zmienić sposób inwestowania na bardziej bezpieczny.