Może mój post nie do końca zabrzmiał jak to miałem w zamiarze
. Nie chodziło mi tu konkretnie o Rogera, bo nie śledzę aż tak dokładnie Polskiej ligi i nie wiem jaką kto ma technikę. Chodziło mi bardziej o to, że należy w końcu zacząć porządnie szkolić polską młodzież, która pod dobrym okiem może osiągnąć wyniki takie jak chociażby młodzieżówka z Hiszpanii czy Anglii.
pawelek115 napisał:
Może mój post nie do końca zabrzmiał jak to miałem w zamiarze
. Nie chodziło mi tu konkretnie o Rogera, bo nie śledzę aż tak dokładnie Polskiej ligi i nie wiem jaką kto ma technikę. Chodziło mi bardziej o to, że należy w końcu zacząć porządnie szkolić polską młodzież, która pod dobrym okiem może osiągnąć wyniki takie jak chociażby młodzieżówka z Hiszpanii czy Anglii.
Tak, ale młodzi muszą mieć jakieś polskie autorytety. Owszem, są piłkarze o dobrej technice na swiecie, ale Polska to biedny naród, i polacy którzy na żywo oglądają mecze wielkich gwiazd, albo pracują tam np. sprzedając orzeszki, albo poprostu są bogaci. W polskiej lidze gra polega na tym aby nie dać uderzyć, można odpychać, grać nie fair, a kiedy sędzia nie odgwiżdże przewinienia to kopnąć jak najdalej, może napastnik dojdzie?-oczywiście mowie tu o słabszych zespołach, bo Legia, Wisła, Korona czy PGE, grają już bardziej kombinacyjną piłkę.- i od kogo mają się uczyć? Jedynie z reprezentacji.
Wątek, tego ze trzeba szkolić. Owszem trzeba, ale skoro zaprzepaściliśmy tyle czasu to jesli to możliwe możemy skorzystać z szansy, i wziąć piłkarza wyszkolonego za granicą, kraju w którym szkółki są 99999999999999999999 razy lepsze od polskich.
Uważasz, że Polscy młodzi piłkarze jak nie mają wzorców wśród swoich rodaków to nie chcą się uczyć i dawać z siebie 100 albo i 110% na każdym treningu??? Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Myślę, że jest wielu młodych ludzi, którzy nawet jak w kraju nie ma dość dobrych wzorów, to znajdują takowych za granicą i od nich czerpią to co w piłce najlepsze.
pawelek115 napisał:
Uważasz, że Polscy młodzi piłkarze jak nie mają wzorców wśród swoich rodaków to nie chcą się uczyć i dawać z siebie 100 albo i 110% na każdym treningu??? Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Myślę, że jest wielu młodych ludzi, którzy nawet jak w kraju nie ma dość dobrych wzorów, to znajdują takowych za granicą i od nich czerpią to co w piłce najlepsze.
Szkoda tylko, że szybko zaprzepaszczają te osiągnięcia z wieku juniora w tańcach do rana, alkoholem, i nawet narkotykami! Znam jednego piłkarza z mojego IV-ligowego zespołu, który jest jednym z najlepszych w 4. lidze, ale jedno przeszkadza mu w byciu lepszym. Alkohol i zabawy w klubach. On potrafi balować do rana, potem po 3-4 godzinach snu strzelić hattricka w lidze!
A właśnie takie przykłady bardzo często są w naszej lidze.~chociaż Roger swego czasu też był podejrzewany o taki tryb życia.
Może z tym autorytetem przesadziłem, ale tak wyszkolony piłkarz przydałby się naszej reprezentacji. Rozgrywających oraz lewoskrzydłowych(Krzynówek nie w formie) nie mamy zbyt wielu.
Swoją drogą po dzisiejszych powołaniach na mecz z USA, chyba wyjaśniło się kto pojedzie na EURO spośród bramkarzy. Łukasz Fabiański, Artur Boruc to pewniacy, myślę, że po tych powołaniach baaaaardzo blisko EURO jest Tomek Kuszczak, mimo to, że Kowal wrócił i zaczął grać, to narazie nie prezentuje takiej formy jak w meczu z Portugalią.
Narazie:
BORUC, FABIAŃSKI, KUSZCZAK
Co do Boruca i Fabiańskiego się zgadzam. A jeżeli chodzi o Kuszczaka to bym jeszcze poczekał bo według mnie będzie walczył o miejsce w składzie właśnie z Kowalewskim. Poczekamy zobaczymy
No Artik B. to oczywiście pewniak i nie wyobrażam sobie jego braku z składzie...Fabiański owszem równiez dobry bramkarz tylko że czasami brakuje mu w swoich postanowieniach pewności - widac jego wachania podczas gry...a Kuszczak i Kowalewski hmm moim zdaniem (i za to pewnie mi sie dostanie po głowie hehe) lepszy by był Kowalewski
(nie bijcie
) ![]()
A wracając do alkoholu i klubowego nocnego trybu zycia to niestety młodzi sportowcy bardzo często trenuja te techniki
zamiast wykazać swoja wolę walki na boisku np. lub w innych dyscyplinach sportowych( i nie myśle tutaj o walkach trybunowych hehe)
IronDevil napisał:
A wracając do alkoholu i klubowego nocnego trybu zycia to niestety młodzi sportowcy bardzo często trenuja te techniki
zamiast wykazać swoja wolę walki na boisku np. lub w innych dyscyplinach sportowych( i nie myśle tutaj o walkach trybunowych hehe)
Albo zajmują się molestowaniem żony.. przykład Sypniewskiego, ale z niego to alkohol to zrobił...
A o innych dyscyplinach to przychodzi mi na myśl tylko zmiana kombinacji norweskiej na skoki
Kogo miałeś na myśli ?
IronDevil napisał:
Albo zajmują się molestowaniem żony.. przykład Sypniewskiego, ale z niego to alkohol to zrobił...
A o innych dyscyplinach to przychodzi mi na myśl tylko zmiana kombinacji norweskiej na skoki
Kogo miałeś na myśli ?
Kadra LEO
Leo Beenhakker ogłosił dziś skład 26-osobowej kadry, która pojedzie na zgrupowanie do niemieckiego Donaueschingen, aby przygotowywać się do Euro 2008. Skreśleni zostali: Kowalewski, Radomski, Goliński, Piszczek, Janczyk, Wichnarek.
Beenhakker podkreślił, że przy ustalaniu 26-osobowej listy kierował się wyborem jak najsilniejszego składu z możliwych. Holenderski szkoleniowiec mówił także o zachowaniu odpowiedniego balansu w zespole, który nie zawsze jest łatwy do osiągnięcia.
Skreśleni zawodnicy pozostaną na tzw. liście rezerwowych. Beenhakker zastrzegł jednak, że skorzysta z nich nie tylko w przypadku kontuzji któregoś z piłkarzy z 26-osobowego składu, ale także jeśli któryś z kadrowiczów nie spełni na obozie pokładanych w nim nadziei.
26-osobowa kadra ogłoszona przez Leo Beenhakkera:
Bramkarze:
1. Artur Boruc (Celtic Glasgow)
2. Łukasz Fabiański (Arsenal Londyn)
3. Tomasz Kuszczak (Manchester United)
Obrońcy:
1. Jacek Bąk (Austria Wiedeń)
2. Grzegorz Bronowicki (Crvena Zvezda Belgrad)
3. Paweł Golański (Steaua Bukareszt)
4. Mariusz Jop (FK Moskwa)
5. Adam Kokoszka (Wisła Kraków)
7. Marcin Wasilewski (Anderlecht Bruksela)
8. Jakub Wawrzyniak (Legia Warszawa)
9. Michał Żewłakow (Olympiakos Pireus)
Pomocnicy:
1. Jakub Błaszczykowski (Borussia Dortmund)
2. Dariusz Dudka (Wisła Kraków)
3. Łukasz Garguła (GKS Bełchatów)
4. Roger Guerreiro (Legia Warszawa)
5. Jacek Krzynówek (VfL Wolfsburg)
6. Mariusz Lewandowski (Szachtar Donieck)
7. Radosław Majewski (Groclin Dyskobolia Grodzisk Wlkp.)
8. Rafał Murawski (Lech Poznań)
9. Michał Pazdan (Górnik Zabrze)
Napastnicy:
1. Wojciech Łobodziński (Wisła Kraków)
2. Radosław Matusiak (Wisła Kraków)
3. Marek Saganowski (Southampton FC)
4. Euzebiusz Smolarek (Racing Santander)
5. Tomasz Zahorski (Górnik Zabrze)
6. Maciej Żurawski (AE Larisa)
Kto mi powie czemu LEO zalicza Łobo do napastników?
to mnie od dziś nurtuje, jak oglądałem konferencję prasową, i to nie jest pomyłka, bo on tak zawsze ![]()
schalkers napisał:
Kto mi powie czemu LEO zalicza Łobo do napastników?
to mnie od dziś nurtuje, jak oglądałem konferencję prasową, i to nie jest pomyłka, bo on tak zawsze
Bo wśród pomocników ma kłopot bogactwa. Trudno z któregoś zrezygnować bo wszyscy mogą się przydać. Dlatego kwalifikowanie Łobodzińskiego jako napastnika to taki trick, a i tak wszyscy wiedzą, że jest on pomocnikiem. No chyba, że Leo dostrzegł w nim coś z napastnika i ma plany wykorzystać go na tej pozycji.
Według mnie skład "23" jest już pewny i odpadną teraz Pazdan, Łobodziński i Saganowski, bo jak wiemy ma być 3 - 8 - 8 - 4 czyli z pomocników tylko Pazdan może być skreślony a z napastników z pewnością Saganowski mimo, że ostatnio rozegrał najlepszy mecz w lidze i moim zdaniem odpadnie Łobodziński, bo nie chce mi się wierzyć, żeby to był Zahorski lub Matusiak...
Wg mnie odpadną Pazdań, Murawski, Saganowski chociaż chciałbym żeby to byli Matusiak, Golański i Pazdań, ale to nie realne. Leo zabierze tego ''Bramkostrzelnego Matusiaka'' a zostawi Brożka, Sikore, Wichniarka, Piszczka którzy nie grają w swoich klubach, nie mają formy, nie strzelają bramek itp. wiecie o co chodzi.
Dla mnie sztuką nie jest wybrać najskuteczniejszych piłkarzy i ich powołać, bo to co grał Brożek w kadrze to jest dla mnie śmiechu warte i te jego gole w polskiej lidze by tyle samo warte były podczas Euro 2008... Leo pokazuje, że ma swój pomysł na tą kadrę od samego początku pracy tutaj i ja wierzę, że zaowocuje to w wynikach na Euro. Pytania są o Zieńczuka wszystko fajnie tylko on już grał kiedyś w kadrze i każdy wie jaki był pożytek z niego a jak przyszło walczyć Wiśle z tymi lepszymi drużynami w europejskich pucharach to grał jak niedorajda i teraz jak Wisła się nie wzmocni to mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że znowu zagra marnie jak przyjdzie grać z kimś silnym. Wielkie halo o Jelenia, który owszem grał bardzo wiele w tym sezonie w Auxerre, ale w większości tych meczów był zupełnie bez formy o czym wiem od kolegi, który mieszka od lat we Francji i jest zagorzałym kibicem Auxerre. Trener klubowy jest niezadowolony z Jelenia w tym sezonie choć tłumaczy to nie jako kontuzją. Kaczmarek był z tego co kolega mówił na kilku meczach, więc go obserwowali i widać, że był brany pod uwagę tylko nie zasłużył sobie widocznie... Jedyne co mi się może nie podobać to nie sprawdzenie Sikory w kadrze, ale nie jestem do końca przekonany czy on się w ogóle nadaje do stylu gry tej drużyny i czy by tu pasował tak jak Wichniarek nie pasował... Selekcja to nie jest takie fiu bździu jak się wydaje wielu kibicom i do reprezentacji wybiera się tych do których ma się przekonanie, że mogą pomóc a nie tych, którzy najwięcej strzelili i radziłbym tym, którzy wypisują jakieś brednie o skandalu itd. żeby się przyglądnęli innym reprezentacjom i jak tam jest z powoływaniami... Ja w Leo wierzę, bo takiego eksperta i specjalisty jeszcze nie było i Engel jak i Janas czy jakiś tam Terlecki degenerat mogą sobie gadać trzy po trzy a mi to bokami wychodzi...
miti napisał:
Wg mnie odpadną Pazdań, Murawski, Saganowski chociaż chciałbym żeby to byli Matusiak, Golański i Pazdań, ale to nie realne. Leo zabierze tego ''Bramkostrzelnego Matusiaka'' a zostawi Brożka, Sikore, Wichniarka, Piszczka którzy nie grają w swoich klubach, nie mają formy, nie strzelają bramek itp. wiecie o co chodzi.
Miti, nie Pazdań tylko Pazdan ![]()
Bysiu napisał:
Pytania są o Zieńczuka wszystko fajnie tylko on już grał kiedyś w kadrze i każdy wie jaki był pożytek z niego a jak przyszło walczyć Wiśle z tymi lepszymi drużynami w europejskich pucharach to grał jak niedorajda i teraz jak Wisła się nie wzmocni to mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że znowu zagra marnie jak przyjdzie grać z kimś silnym.
Pożytek był, w el. M06, Janas nieraz go wystawiał w pierwszym składzie i źle nie grał. ![]()
Bysiu napisał:
Wielkie halo o Jelenia, który owszem grał bardzo wiele w tym sezonie w Auxerre, ale w większości tych meczów był zupełnie bez formy o czym wiem od kolegi, który mieszka od lat we Francji i jest zagorzałym kibicem Auxerre.
A Matusiak był w tym sezonie w formie?
Statystyki sezonu 07/08 Matusiak: 2 bramki(w słabszych ligach), Jeleń(5 bramek w mocniejszej). Jeleń pokazał na mundialu, że jest klasowym piłkarzem i myślę, że na skrzydle przydałby się bardziej niż Zahorski, który również tam może grać.
Bysiu napisał:
Selekcja to nie jest takie fiu bździu jak się wydaje wielu kibicom i do reprezentacji wybiera się tych do których ma się przekonanie, że mogą pomóc a nie tych, którzy najwięcej strzelili i radziłbym tym, którzy wypisują jakieś brednie o skandalu itd. żeby się przyglądnęli innym reprezentacjom i jak tam jest z powoływaniami... Ja w Leo wierzę, bo takiego eksperta i specjalisty jeszcze nie było i Engel jak i Janas czy jakiś tam Terlecki degenerat mogą sobie gadać trzy po trzy a mi to bokami wychodzi...
A jakie przekonanie Leo ma do ROGERa? Ani razu nie zagrał w polskiej reprezentacji.
Schalkers Matusiak jednak jakieś bramki zdobył to, że miał problemy i nie grał wiele także w Wiśle może być argumentem na nie, ale każdy trener ma przywiązanie do jakiegoś piłkarza i jeśli Ciebie i innych to dziwi to ok Wasz problem, ale trzeba znać realia selekcji w różnych reprezentacjach gdzie jest podobnie z powołaniami. O Jeleniu to masło maślane piszesz jeśli Jeleń ma jechać tylko dlatego, że w MŚ zagrał lepiej na tle innych naszych graczy to tak samo Bosacki powinien jechać, bo zdobył dwa gole, tak samo powinien jechać jeszcze ktoś inny, bo dwa lata temu coś tam zagrał no na litość Boga to jest ten argument, że ktoś dwa lata temu ruszył prawą stroną, bo akurat był wtedy w formie? Dla mnie brak Jelenia to zupełnie prosta sprawa miał problemy był kontuzjowany był też bez formy i nie jedzie proste i logiczne. A o Zieńczuku to radzę sobie przypomnieć jaki to pożytek z niego miała ta kadra mizerny jak nie zerowy...
Roger to zupełnie inna sprawa chodzi tu o wyszkolenie tego piłkarza i może on sam wygrać mecz popisując się niekonwencjonalnym zagraniem kwestia tylko tego czy zgra się zespołowo, ale o to jestem jakoś dziwnie spokojny za bardzo będzie chciał się wypromować na tych mistrzostwach żeby tego nie zrobić... Martwić może mnie jedno, że możemy grać znakomicie na tych mistrzostwach a nam nie daj Boże punktów zabraknie do awansu z grupy oby nie kluczowym meczem będzie spotkanie z Niemcami.
Ostatnio edytowany przez Bysiu (2008-05-09 17:23:47)
Mówisz o przywiązaniu do jakiegoś piłkarza, dla mnie to nie jest dobry sposób selekcji. Powinno brać się do reprezentacji tych którzy wykazują się na boisku. Leo bierze na Euro Zahorskiego, który w lidze strzelił na wiosne dużą liczbę bramek, ale czy ustępuje on umiejętnościami Sikorze ? Moim zdaniem błędem jest to, że nie dał temu zawodnikowi nawet szansy na wykazanie się w reprezentacji. Był przecież mecz z USA, na który powołał wielu piłkarzy, których chciał sprawdzić. Dlaczego bierze m.in. Saganowskiego który w tym sezonie nie błyszczał w meczach ligowych ? Saganowski nie miał także znaczącego wkładu w awans reprezentacji do Euro. Akurat powołanie dla Matusiaka można tłumaczyć tym, że zdobywał bramki w eliminacjach. Jak dla mnie miejsce, a przynajmniej szansa na wywalczenie miejsca, bardziej należy się Sikorze niż Saganowskiemu. Zastanowiłbym się też nad powołaniem Zahorskiego, a miejsca w mojej kadrze napewno nie miałby Roger... no ale cóż, to Leo jest mistrzem i uszanuje jego ostateczną decyzję, bez względu na to jaka będzie ;] .
to co benchaker powłał to troche żle wybrał znieńczuka mógł powłć do składu na wyjaz na euro 2008
Ja to podyskutuje na temat powołań po Euro. ![]()
Tylko skomentuje wątek Bosackiego: on nie zagrał wielkiego turnieju, nic wielkiego nie grał, strzelił tylko dwie bramki.. A Jeleń kręcił Niemcami, aż miło było popatrzeć.
osobiście uważam, że lepszy na mundialu był Jeleń niż Bosacki
.
Jeleń kręcił owszem tylko nic nie wykręcił, bo przegraliśmy 0-1 a Bosacki zdobył dwa gole, które dały nic nie znaczące zwycięstwo, ale jednak dały efekt w postaci 3 punktów, więc kto był lepszy to jest kwestia polemiki... Po za tym obrońca dwa gole zdobywa raz na 1000 lub więcej meczów... O przywiązaniu pisałem, bo wielu trenerów ma takie właśnie przywiązanie i choćby w Chorwacji (N. Kovac) lub inne przykłady można podać gdzie piłkarz był powoływany nie wiadomo dlaczego dla kibiców skoro nie był wtedy w chwili obecnej w formie a wiadomo jedynie dla trenera, któremu potem się to opłacało, bo wiedział co robi... W Matusiaku Beenhakker coś widzi co może mu się przydać podczas Euro a tu nagle wielkie larum się zrobiło i nawet Borek się do tego włączył... Kołtoń próbował im wytłumaczyć to co ja tu próbuje, ale bez efektów... Wiem jedno gdyby Borek czy Hajto byli kiedyś trenerami reprezentacji nic by kompletnie nie osiągnęli z takimi teoriami, że powinni jechać najskuteczniejsi czyli zdobywający w marnej lidze polskiej bramki Brożek i Sikora a do tego jeszcze kuśtykający w kadrze Zieńczuk. Równie dobrze Beenhakker mógł skreślić od razu Błaszczykowskiego po nieudanym meczu na początku eliminacji twierdząc, że jest bez formy i ciekawy jestem czy bylibyśmy w tym miejscu teraz gdzie jesteśmy gdyby Kuby zabrakło... Kadra i powołania do niej to nie jest powtarzam fiu bździu tylko trzeba mieć swój pomysł i wybrać ludzi, którzy będą pasować do tego pomysłu.
matti wróć się do szkoły, bo piszesz piiiip
Ostatnio edytowany przez Bysiu (2008-05-10 15:53:21)
A mnie mocno brakuje Wichniarka, który niezaprzeczalnie jest w formie i ma za sobą jeden z najlepszych sezonów w karierze. No i strzela aż miło
Argumenty, że ktoś powinien jechać, bo był świetny x lat temu traktuję z przymrużeniem oka. Nie wierzę po prostu, że ktokolwiek może myśleć, że forma jest "dana" raz na zawsze. Już kilka miesięcy, sezon robi różnicę, o latach nie wspominając.
Z drugiej strony, nie sztuką jest wybrać najlepszych indywidualnie zawodników. Chodzi o to, żeby wybrać najlepszy ZESPÓŁ zawodników, którzy są najlepsi jako członkowie drużyny, a to niekoniecznie to samo; dobrani do poszczególnych zadań, nastawieni na współpracę, a nie na autopromocję.
Reprezentacja Polski na ME 2008 w Austrii i Szwajcarii:
bramkarze: Artur Boruc (Celtic Glasgow), Tomasz Kuszczak (Manchester United), Łukasz Fabiański (Arsenal Londyn)
obrońcy: Jacek Bąk (Austria Wiedeń), Marcin Wasilewski (Anderlecht Bruksela), Paweł Golański (Steaua Bukareszt), Mariusz Jop (FK Moskwa), Adam Kokoszka (Wisła Kraków), Jakub Wawrzyniak (Legia Warszawa), Michał Żewłakow (Olympiakos Pireus)
pomocnicy: Dariusz Dudka (Wisła Kraków), Jakub Błaszczykowski (Borussia Dortmund), Mariusz Lewandowski (Szachtar Donieck), Rafał Murawski (Lech Poznań), Łukasz Garguła (PGE GKS Bełchatów), Jacek Krzynówek (VfL Wolfsburg), Michał Pazdan (Górnik Zabrze), Roger Guerreiro (Legia Warszawa)
napastnicy: Euzebiusz Smolarek (Racing Santander), Wojciech Łobodziński (Wisła Kraków), Maciej Żurawski (AE Larissa), Tomasz Zahorski (Górnik Zabrze), Marek Saganowski (FC Southampton).
Bysiu napisał:
Jeleń kręcił owszem tylko nic nie wykręcił, bo przegraliśmy 0-1 a Bosacki zdobył dwa gole, które dały nic nie znaczące zwycięstwo, ale jednak dały efekt w postaci 3 punktów, więc kto był lepszy to jest kwestia polemiki...
Grał Jeleń, było 0:1, nie grał Jeleń było 0:2. ![]()